Ook al hebben we begin april nu ik dit schrijf soms nog last van behoorlijke pittige storm, hagel en regenbuien, er is ook al goed te merken aan de natuur, de vogels en de lucht dat het voorjaar zich aandient. Daarom hierbij wat handige, nuttige tips om op te letten voor deze periode van het jaar:
Teken:
Het is een zachte winter geweest, en omdat teken in de winter gewoon kunnen overleven, is er dus ook dit jaar weer een grote kans op veel teken. Het moment dat de bladeren aan de bomen komen en de temperatuur weer wat aangenamer wordt, is dit ook het tijdstip dat de teken weer actief worden. Behandel uw hond of kat daarom preventief tegen teken.
Hiervoor zijn verschillende middelen in omloop, echter zal ik u willen adviseren voor een zo goed mogelijk en tevens betrouwbaar middel langs u dierenarts te gaan. Verder is het aan te raden om uw dier dagelijks op teken te controleren. Als u een teek voelt, kunt u deze met een draaiende beweging verwijderen. Probeer de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken of gebruik hiervoor een tekentang. Na verwijderen mag u de plek ontsmetten, NIET ervoor!
Vlooien:
De temperatuur gaat omhoog, dus ook de vlooiencyclus gaat weer een stuk sneller. Behandel uw huisdier dus ook preventief tegen vlooien. Ook hiervoor zal ik u willen adviseren langs de dierenarts te gaan voor een goed werkend en betrouwbaar vlooienmiddel. Heeft uw dier al vlooien, dan is het ook zaak om naast snel aan een goede vlooienbestrijding, extra te letten op de hygiëne in huis en de omgeving van uw huisdier. Er liggen dan namelijk al veel vlooieneitjes in uw huis! In de omgeving bevinden zich nl nog veel meer vlooienlarven en eitjes dan dat u op uw huisdier ziet! Was alle dekens of mand van uw dier op 90 graden, en stofzuig het hele huis goed, en gooi de stofzuigerzak daarna direct buiten weg.
Vergiftigingen bij hond en kat:
Bepaalde vergiftigingen komen meer voor in het voorjaar, dus let ook hier goed op.
Chocolade: De Paasdagen staan weer voor de deur, en vooral honden zijn dol op paaseitjes. Deze zijn echter erg giftig voor uw hond of kat.
Slakken korrels: Met het mooie weer gaat u graag weer in de tuin aan de slag, maar ook hier ligt gevaar op de loer als men niet verdacht is op het volgende.Veel tuinliefhebbers strooien slakkenkorrels bij planten zoals hosta’s. De slakkenkorrels kunnen zeer giftig zijn voor uw dier. Dit geldt natuurlijk ook voor muizen en rattengif, deze stollen het bloed bij uw huisdier, en bij niet tijdig ingrijpen zal het dier hieraan overlijden. Nog beter is het daarom natuurlijk om te voorkomen dat uw hond of kat bovenstaande middelen binnen kan krijgen.
Voorjaarsbollen: Bollen als Amaryllus, narcis, krokus en tulp zijn ook giftig voor honden en katten. Vooral de bol is giftig, de plant zelf in mindere mate. Ook lelies zijn erg giftig, net als bepaalde buitenplanten als vingerhoedskruid, lelietje van dalen en ridderspoor. Heeft u ook een moestuin? Prei, uien en knoflook soorten zijn giftig voor katten en honden.
Blauwalg: Als de temperatuur flink stijgt tot zomerse temperaturen kan er blauwalg ontwikkelen in water. Laat uw hond niet zwemmen in water waar een waarschuwing voor blauwalg geldt. Dit is met name bij stilstaand water waar de zon voortdurend opstaat.
Na deze tips gelezen te hebben wil ik u en uw huisdieren natuurlijk een heel fijn en zonnig voorjaar toewensen!
Met een zonnige groet,
Hanneke Fleur
Thuisdierzorg één op één
Nieuws