Tijdens mijn werk als Paraveterinair dierenartsassistente in de dierenartspraktijk had ik regelmatig te maken met eigenaren die afscheid moesten nemen van hun huisdier. Als assistente probeerde ik de eigenaar binnen de praktijk zo goed mogelijk te ondersteunen en te begeleiden. Het viel me echter op dat zodra de eigenaar de praktijk verliet, deze begeleiding ophield. Hooguit werd er na een paar dagen nog even een kaartje gestuurd of even gebeld met de eigenaar en dat was het. Terwijl de werkelijke verwerking van het verlies dan eigenlijk pas echt begint! Omdat huisdieren tegenwoordig volledig deel uitmaken van ons huishouden en gezin, is het verlies van een huisdier een groot verdriet en gemis. Uit eigen ervaring weet ik maar al te goed hoe zwaar het kan zijn om ineens zonder je trouwe maatje verder te moeten in het leven. Wat is het dan mooi en fijn als je hier tijdelijk (of zolang als nodig is) wat extra hulp, een luisterend oor en ondersteuning bij kunt krijgen?
Omdat het mijn passie is om mensen hierin te begeleiden en te ondersteunen, heb ik besloten me hier verder in te verdiepen en in te specialiseren. Ook omdat ik heb ervaren dat er een groot taboe rust op het hebben van verdriet en rouwen om een huisdier. Terwijl dit verdriet net zo intens (of zelfs nog intenser) kan zijn als het verlies van een geliefd persoon. Als dit wordt genegeerd, kan dat het verdriet alleen maar vergroten. Het voelt dan alsof het verdriet er niet mag zijn en alsof het dier nooit heeft bestaan. Terwijl erover praten juist goed kan helpen in het rouwproces.
Inmiddels heb ik de volgende opleidingen gevolgd en met succes afgerond: de basisopleiding Counseling, gevolgd door de opleiding Counseling bij Depressie en Rouw aan het Civas. Daarna heb ik me gespecialiseerd door de opleiding Stervensbegeleiding en rouwverwerking bij dieren te volgen, ook aan het Civas. Inmiddels ben ik gediplomeerd Rouwcounselor en heb ik me nog verder verdiept op het gebied van rouwverwerking. In 2022 heb ik de opleiding Uitvaartondernemer voor Dieren aan de Tinley Academie met succes afgerond, nieuw in Nederland.
Verder heb ik meerdere lezingen bijgewoond van de bekende rouwdeskundige Manu Keirse. Een belangrijk inzicht dat ik van hem heb gekregen, is dat je het verdriet om een dierbare of huisdier nooit helemaal zult kunnen verwerken. Je kunt echter wel leren om het leven weer op te pakken en te accepteren dat je geliefde huisdier niet langer fysiek aanwezig is. Dit in ieders eigen tempo en proces, want rouwen duurt zo lang als nodig is. Er is geen goed of fout hierin!
Mocht u na het lezen van bovenstaande behoefte voelen aan extra ondersteuning na het verlies van uw huisdier, neem dan gerust vrijblijvend contact met me op. Samen zoeken we uit waar uw behoefte ligt. In overleg kunnen we een consult inplannen en kan ik u begeleiden in uw verdriet. U kunt onder andere uw verhaal bij me kwijt, wat lucht en ruimte geeft. Als u daar behoefte aan heeft, kan ik u enkele handvatten en tips geven om beter met het verdriet om te gaan.
Er zijn bij mij tijdens een consult meerdere dingen mogelijk en altijd in overleg. De vertrouwensband tussen mij als rouwbegeleider en u als cliënt is voor mij erg belangrijk. Daarom vind ik het op de eerste plaats erg belangrijk dat u zich volledig op uw gemak voelt bij mij. Verder heb ik natuurlijk een beroepsgeheim, daarom zal alles wat we tijdens een consult bespreken tussen ons blijven. Ook komt het vaak voor dat men last heeft van schuldgevoelens en waar men zich voor schaamt, maar wat heel normaal is in een rouwproces. Goed om te weten is dat schuldgevoelens niets anders te maken hebben dan met liefde en verantwoordelijkheid.
Een aantal punten waar u vanuit kunt gaan wanneer u bij mij op consult komt zijn:
Ik blijf altijd objectief en respectvol
U kunt uw verhaal bij mij kwijt, waarbij er echt naar u geluisterd wordt.
Eventuele dingen waar u tegenaan loopt bij u rouwproces maak ik inzichtelijk en ik zal u helpen zelf oplossingen te vinden om beter om te kunnen gaan met u verdriet in u verdere leven.
Er wordt een veilige omgeving geboden. Een consult bij mij kan bijvoorbeeld bestaan bij mij thuis buiten in de tuin, of als u dat fijn vind tijdens een wandeling of ergens op een rustige plek in de natuur. Nu zult u zich misschien afvragen waarom buiten in de natuur? Het is bewezen dat tijdens activiteit en buiten in de natuur zijn, dit een positieve, helende werking heeft op het rouwproces. Dit werkt vaak beter dan passief binnen zitten en u verhaal te doen, dit geeft letterlijk meer lucht en ruimte in u hoofd en gedachten. Dit alles gaat vanzelfsprekend in overleg en met waar u zich het prettigst bij voelt. Verder hou ik altijd rekening met u eigen tempo en wat u aankan, omdat rouwen keihard werken is en erg veel energie kost. Een consult kan natuurlijk ook altijd bij mij in huis plaatsvinden of als dit binnen mijn werkgebied valt bij u thuis.
Thuisdierzorg één op één
Knoevenoordstraat 37a
6971 LG Brummen
Telefoonnummer: 06 537 06 437
E-mail: hanneke@thuisdierzorg-1op1.nl
Graag help ik u verder in dit intens moeilijke, maar tegelijkertijd betekenisvolle proces. U hoeft dit niet alleen te doen!
Warme groet,
Hanneke Fleur